245. výročie vzniku Rožňavskej diecézy

Dnes, 13. marca 2021, si naša Rožňavská diecéza pripomína 245. výročie svojho vzniku. Bulou pápeža Pia VI. Apostolatus officii zo dňa 13. marca 1776 bolo schválené založenie Rožňavského biskupstva a za prvého rožňavského biskupa bol menovaný Ján Galgóczy, kancelár trnavskej univerzity a novomestský veľprepošt. Realizácia a organizácia nového biskupstva sa značne zdržala, lebo Ján Galgóczy do Rožňavy vôbec neprišiel a dňa 5. apríla 1776 zomrel.

Stručnú históriu diecézy je možné nájsť TU.

Počas týchto rokov sa naša diecéza pripravuje na 250. výročie svojho vzniku, ktoré budeme sláviť v roku 2026. Prebieha ďalšie bádanie z histórie biskupstva, ale podstatnou súčasťou prípravy je duchovná príprava, ktorá začala od roku 2020 Rokom Eucharistie v našej diecéze a súčasne Rokom Božieho slova vyhlásenom Svätým Otcom Františkom. Rok 2021 je v našej diecéze Rokom Eucharistie a kňazstva a súčasne prežívaným Rokom sv. Jozefa a od 19. marca (2021) tiež Rokom rodiny (Roky vyhlásené Svätým Otcom Františkom).

Využime všetky tieto podnety a príležitosti pre rast viery, pre duchovné dobro vlastné, pre obrodu a posilnenie našich rodín a spoločenstiev. Deň výročia vzniku Rožňavskej diecézy – 13. marec – nech je tiež dňom modlitby za našu diecézu a biskupa podobne, ako ho slávime vždy 16. každý mesiac.

NávštevnosťPočet návštev dnes: _ Práve je online: 1